Over

Het spel is bedoeld om zowel werknemer als werkgever te helpen. Het leed van burn-out en ander psychisch verzuim is hoog. Dat willen wij voorkomen. En hoe fijn zou het zijn als je als werknemer zo stressbestendig bent dat je de ruimte hebt om succesvol en bevlogen je werk te kunnen doen? 

De werkgever gunt de werknemer ook het beste. En daarnaast heeft hij te maken met het denken in termen van kosten en baten. De kosten van verzuim zijn torenhoog en verzuim door psychisch gerelateerde klachten kan al snel 1,5 jaar duren. Daarnaast zijn er veel mensen die doorwerken met chronische stress. Dan is er sprake van productiviteitsverlies, hogere kans op ongelukken en een grotere kans op het maken van fouten. 

Al met al genoeg reden om preventief in te zetten op het voorkomen van chronische stress bij medewerkers. 

Het spel is gestoeld op wetenschappelijke basis en in combinatie met de bijbehorende workshop maken we het toepasbaar voor de praktijk. De belangrijkste kenmerken van onze methode zijn: 

StressWeg © – Maakt stress bespreekbaar 

Stress bespreken kan lastig zijn. Voor werkgever én werknemer. Ten eerste rust er voor veel mensen nog altijd een taboe om te praten over mentale issues en stress. Voor de leidinggevende is het mede hierdoor niet gemakkelijk om werknemers met stress te herkennen. 

Naast het taboe kan het voor werknemers lastig zijn om te reflecteren op het eigen stressniveau. Chronische stress ontstaat sluipend.  Werknemers denken vaak: “Uitvallen door stress? Nee dat overkomt mij niet.” Maar de praktijk laat zien dat het iedereen kan overkomen en dat mensen het pas in de gaten krijgen als ze al last hebben van chronische stress. 

Als leidinggevende is het noodzakelijk om stress bespreekbaar te maken. Je wilt de torenhoge kosten van verzuim niet op je nek, je wilt dat je werknemers zo succesvol mogelijk zijn in hun functie en je moet ook nog iets met duurzame inzetbaarheid. 

StressWeg © ruimt misverstanden uit de weg

Een ander probleem zijn de misverstanden over stress. Miljoenen boeken zijn er verschenen over stress. Er wordt zoveel zin en onzin over gesproken dat het je soms de neus uit komt. Wij begrijpen dat. En ook waarom er zoveel over geschreven wordt. Stress is immers de grootste veroorzaker van uitval onder de beroepsziektes. Maar weet jij nog wel wat klopt en wat niet? En je werknemer? Het bordspel is wetenschappelijk onderbouwd en de tools in de workshop zijn praktisch toepasbaar op de werkvloer. 

Wist je trouwens dat stress niet persé nadelig is? Een beetje stress kan je zelfs helpen beter te functioneren. Chronische en abstracte stress, dat is wel slecht voor je. Door de manier waarop wij met stress-uitlokkende factoren  omgaan is de kans groot dat we een langdurige stressreactie in ons lichaam ontwikkelen. Met ‘StressWeg© – het bordspel’ willen we dat voorkomen. 

StressWeg © versterkt medewerkers preventief tegen chronische stress

In de bijbehorende workshop leren mensen onderscheidt te maken tussen werkstress, levensloopstress en persoonlijke stressgevoeligheid. Want het is de optelsom die samen voor chronische stress zorgt. Ook krijgt men de input om direct op constructieve wijze aan de slag te gaan met het verminderen van de risico’s op chronische stress, burn-out en andere stressgerelateerde uitval. 

Hoe kan je StressWeg © inzetten

Echt leuk om in spelvorm inzicht en bewustwording te creëren… Een echte aanrader ! 

Hanneke Lammers – zelfstandig P&O adviseur

De workshop ‘StressWeg© – het bordspel’ kan opgenomen worden in trajecten rondom duurzame inzetbaarheid, verandering, preventie van uitval, leiderschap etc. Denk als HR-functionaris aan het inzetten van het spel in de beoordelingscyclus om leidinggevenden een laagdrempelige manier te geven om het gesprek over stress aan te gaan. Of denk als leidinggevende aan het inzetten van het spel bij het verbeteren van teamfunctioneren. 

Inhoud

1. Optioneel een gezond ontbijt of lunch voor een frisse, kalme start

2. StressWeg© – het bordspel

3. Breinkennis over stress

4. Bewustwording van je eigen werkstress, levensloopstress & stressgevoeligheid

5. Veranderen: hoe doe je dat in de praktijk? 

6. De uitsmijter: “Wat doe jij vandaag nog anders?” 

De workshop duurt ongeveer 3,5 uur en kost 1500,- euro. Deze prijs is excl. btw, locatie, verzorging- en reiskosten. De workshop is voor 4 tot 12 medewerkers. Meer deelnemers? Dat kan. Neem contact met ons op voor een aangepaste offerte. 

Wij hebben de capaciteit om meerdere groepen tegelijk te laten spelen, dus ook op inspiratiedagen of congressen kan het spel voor een grote groep ingezet worden als onderdeel van het programma.

Workshop boeken of eerst een vrijblijvende demo zien? Neem contact met ons op .